De juiste soort yoga voor jou vinden

yoga oefeningen

Yoga is een eeuwenoude activiteit die meer dan vijfduizend jaar geleden in India is ontstaan. Het bestaat uit fysieke houdingen (asana) en ademcontrole (pranayama). Het bestaat ook uit meditatie en het kan helpen om stress te verminderen. Dat zijn 2 redenen waarom veel mensen een yoga vakantie boeken. Tot rust komen tijdens je vakantie. Het kan de flexibiliteit vergroten en leiden tot een beter gevoel van welzijn. Er zijn veel verschillende soorten yoga, wat betekent dat beginners een yogastijl moeten zoeken die bij hen past. Sommige vormen benadrukken het meditatieve aspect van yoga, terwijl andere zich meer richten op lichaamsbeweging.

Vinyasa is een vorm van yoga die zich richt op het maken van vloeiende bewegingen. Het woord vinyasa betekent ‘ademplaats’. Het wordt beschouwd als een dynamische vorm van yoga. Iyengar yoga is een uiterst precieze vorm van yoga gebaseerd op de leer van B.K.S. Iyengar. Het benadrukt afstemming en precisie. Het maakt ook gebruik van attributen; riemen en blokken. Bikram of hot yoga is gebaseerd op 26 houdingen. De les duurt 90 minuten en vindt plaats in een ruimte die wordt verwarmd tot ongeveer 40 graden Celsius. Sivananda is een vorm van yoga waarbij de ademhaling centraal staat. Jivamukti Yoga is een tak van tantrische yoga die zich richt op de vereniging van de individuele ziel met de universele geest.

yoga groep in de natuur

Wat is een yogamat?

Het is het beste om yogamatjes te gebruiken als je yoga-oefeningen gaat doen. Het maakt niet uit of je die thuis of ergens anders doet. Een yogamat voor persoonlijk gebruik is een slimme investering, zowel om praktische als hygiënische redenen. De meest voorkomende soorten yogamatten zijn eenvoudige matten die je kunt oprollen. Ze hebben een beetje plakkerige, stroeve textuur waardoor je yoga-posities langer kunt vasthouden zonder uit te glijden. Yogamatten van kunststof elastomeer zijn een uitstekend voorbeeld van de gemaakte vooruitgang bij het ontwikkelen van dit soort materialen. Deze matten zijn namelijk zowel milieuvriendelijk als veilig in gebruik doordat ze geen PVC-latex of andere schadelijke elementen bevatten.

Lees tip:  Is HIIT een goede voetbaltraining

yoga groep met matjes

Is yoga een aanrader?

Yoga kan een geweldige manier zijn om beter in vorm te komen, maar het is wel belangrijk om de juiste vorm van yoga te vinden. Het kiezen van de beste optie is moeilijk als je niet weet wat er beschikbaar is of wat de mogelijkheden zijn. Je kunt dan ook het beste overleggen met de yogi (leraar) om te bepalen welke vorm van yoga het beste bij je past.