Is lopen op een loopband eigenlijk wel goed voor je?

Het antwoord hierop is eigenlijk dat in geen geval het lopen een op een loopband slecht voor je is. Een loopband is een cardio apparaat, wat wil zeggen dat de oefeningen die je hierop doet de gezondheid van het hart aanzienlijk kunnen verbeteren. Oefeningen doen op een loopband zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten minder zwaar belast worden waardoor de kans op een blessure vele malen kleiner is. Er zijn eigenlijk maar een paar nadelen te noemen als het gaat om het lopen op een loopband.

Voordelen van een loopband

Trainen op een loopband zorgt ervoor dat je traint in een volledig gecontroleerde omgeving, je kan het tempo handmatig opvoeren en je bent niet afhankelijk van verschillende weersomstandigheden. Vooral het opvoeren van het tempo is een groot voordeel. Naar een bepaalde snelheid toewerken gaat veel gemakkelijker wanneer je daartoe gedwongen wordt doordat de band onder je voeten beweegt. Wil je een intervaltraining doen dan is ook dat geen probleem voor de meeste loopbanden, stel je trainingsprogramma in en ga ervoor zonder dat je steeds op je stopwatch moet kijken. Als laatste voordeel, maar zeker niet de minste is het feit dat een loopband minder belastend is voor je gewrichten en spieren.

Nadelen van een loopband


Een nadeel van een loopband is dat het saai en eentonig kan zijn, hardlopen zonder dat er iets in je omgeving veranderd. Met een loopband zit je bovendien vast aan een maximale hellingshoek en aan een maximale snelheid wat je training zou kunnen beperken. Het is tevens mogelijk dat je door het hardlopen op een verkeerde houding aanneemt omdat je ipv recht voor je uit te kijken steeds naar een scherm kijkt.

Lees tip:  Al het FC Utrecht nieuws speciaal voor jou

Ideaal voor thuis sporten

Een elektrische loopband is groot en zwaar en is niet zomaar even in je eentje op te tillen. Daarbij neemt een loopband behoorlijk wat ruimte in beslag. Als jij een grote ruimte beschikbaar hebt is dat natuurlijk geen enkel probleem, maar heb je wat minder ruimte tot je beschikking dan is misschien een inklapbare loopband de perfecte oplossing voor jou. Na de training klap je eenvoudig het loopvlak in en neemt de band tot wel 50% minder ruimte in beslag.