Low carb kitchen in Nederland

De Low Carb Kitchen is in de Verenigde Staten echt een begrip. Het ene na het andere Low Carb gerecht wordt uit de grond gestampt en vereeuwigd in boeken en digitale media. Maar wat houdt Low Carb nu precies in? Heb je dat ook hier in Nederland en kun je dat eigenlijk zelf?
Ja hoor. Het gaat gewoon op koolhydraatarme recepten en die bereid je heel eenvoudig zelf.
Ontdek alles over de koolhydraatarme keuken van Nederland. In dit artikel behandelen we de volgende punten:
– Wat houdt low carb in?
– Wat is low carb wel?
– Wat is low carb niet?
– Hoe snel heb je low carb onder de knie?

Wat houdt low carb in?

Eigenlijk hebben mensen altijd gezond gegeten en gedronken. Wie de geschiedenis bekijkt en onderzoekt wat er allemaal bekend is, zal ontdekken dat mensen eigenlijk vanaf het begin af aan gezond aten en dronken. Tot aan de Industriële Revolutie aan het einde van de achttiende en begin van de negentiende eeuw.
Machines konden ineens taken van de mens overnemen. Dat was handig, want zo kon vervelend en zwaar werk voortaan door machines worden uitgevoerd. Maar ook voeding werd ineens machinaal geproduceerd. Graan en tarwe werden in fabrieken getransformeerd tot broden. Toen men ontdekte dat die broden de bakkerij niet haalden, werd er extra zout aan het deeg toegevoegd. Ook werden er suikers aan toegevoegd voor de smaak.

Lees tip:  De beste supplementen voor voetballers

Met andere woorden: door de Industriële Revolutie waren mensen genoodzaakt anders met voeding om te gaan. Ze wisten toen nog helemaal niet dat dat zo slecht was. Maar in feite werden voedingsproducten volgestopt met koolhydraten. En mensen aten en dronken dat. Vonden het normaal dat het zo ging.
Ze werden zwaarder, ongezonder en ongelukkiger. Low carb is er juist om, na al die jaren, dat effect te keren. Koolhydraatarme producten zitten niet volgestopt met koolhydraten en zijn zo natuurlijk (en dus onbewerkt) mogelijk.

Wat is low carb wel?

Low carb is vooral de oorsprong van producten. Dus zoals producten oorspronkelijk van het land, uit het bos of uit de stal komen. Niet bewerkt, zonder sausjes en andere liflafjes. Puur natuur. Eigenlijk zonder suikers, dus.
Vlees, van alle dieren, vis en gevogelte zijn een bron aan eiwitten én heel koolhydraatarm. Ook groenten en fruit behoren tot die categorie. Mensen die dus koolhydraatarm eten, eten heel veel van deze producten zonder bewerking. Geen sausjes en dressings, maar gewoon zoals het bedoeld is.

Wat is low carb niet?

Producten die dus kant-en-klaar zijn en alleen even opgepiept hoeven te worden, producten uit pakken en zakken (flessen frisdrank en zogenaamd gezonde fruitdrankjes) zijn dus helemaal niet low carb. Deze producten zijn volgestopt met suikers, om ze langer houdbaar te houden en beter te laten smaken. Dergelijke producten moet je dus laten staan.

Hoe snel heb je low carb onder de knie?

Mensen die koolhydraatarm willen gaan eten en drinken verdiepen zich doorgaans eerst in de materie, terwijl ze op de zijlijn alvast wat uitproberen. Ze testen wat producten, koken wat recepten en leren van hun fouten. Het is dus afhankelijk van je eigen tempo hoe snel je het koken onder de knie hebt. Maar moeilijk is low carb koken echt niet. Je bewerkt gewoon producten zoals je ze ooit had horen bewerken. Misschien is het even schakelen van de magnetron of combi-oven naar de koekenpan, maar wanneer je de aanwijzingen van al die recepten opvolgt, komt het vast en zeker helemaal goed.
Wanneer jij het wil kun je deze week al beginnen met het bereiden van koolhydraatarme recepten en optimaal genieten van de vele voordelen die de low carb lifestyle jou te bieden heeft.

Lees tip:  Dieet voor vriendenteam voetbalelftal Venlo