Wedden op sporten met een bonus

Sporten is gezond, maar de laatste jaren is het steeds meer big business. Kon een topsporter tientallen jaren geleden nauwelijks rond komen van de sponsoring? Tegenwoordig is een topvoetballer per definitie miljonair. Sporters sluiten jarenlange miljoenencontracten en de beste sporters ter wereld als Floyd Mayweather en Lionel Messie kunnen zich zelfs miljardair noemen. Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de sponsoring door gokbedrijven en bookmakers. Sportweddenschappen brengen veel geld in het laatje en de concurrentie is hevig. Sponsoring van sportclubs en sporters geeft ze meer exposure en naamsbekendheid.

Sportweddenschappen

Bij een sportweddenschap plaats je een inzetbedrag en voorspel je een uitkomst van een sportwedstrijd. De bookmaker bepaalt welke uitbetaling je voor de betreffende uitkomst krijg. Is de uitkomst met een grote mate van zekerheid te voorspellen? Dan krijg je een lage uitbetaling terug. Een voorbeeld daarvan is de winst van Bayern Munchen op een voetbalclub uit de derde Duitse divisie. Komt de uitkomst bijna nooit voor? Dan is de uitbetaling hoog. Een voorbeeld daarvan is de winst van een tennisser met een ranking van 235 tegen Roger Federer. De uitbetalingen noemt men ook wel odds of quoteringen.

Zoals gezegd: de concurrentie tussen de bookmakers is hevig. Daarom zijn de quoteringen redelijk gelijk. Een bookmaker met slechte quoteringen verliest al snel terrein aan de concurrerende bookmakers. Een andere manier om gokkers te behouden is een extra bonus voor sportweddenschappen. Je stort een bedrag en krijgt een extra bonusbedrag erbij om als weddenschap te plaatsen. Andere bookmakers werken juist niet met bonussen, maar bieden een gratis weddenschap aan waarbij de speler de winst mag houden.

Lees tip:  Klankschaal: de helende kracht van geluid!

Price boosts

Price boost zijn ook populaire methoden om gokkers aan het wedden te houden. Zo geven de bookmakers een extra goede quotering op de uitkomst van drie sportwedstrijden. Levert dat normaal bijvoorbeeld 8,00 op? Met een price boost ligt de quotering dan op 8,50 of 9,00. Elke dag zijn er meerdere price boosts te vinden en deze kunnen aantrekkelijk zijn als deze overeenkomen met je eigen voorspelling.

Matchfixing

Een keerzijde van de sportweddenschappen is de manipulatie van sportwedstrijden: matchfixing. Bij matchfixing werken één of meerdere sporters toe naar een vooraf bepaalde uitslag van de sportwedstrijd in ruil van een financieel voordeel. Dat kan bijvoorbeeld een verdediger zijn die een eigen doelpunt maakt of een tennisser die de wedstrijd opzettelijk verliest. Wereldwijd worden miljoenen euro’s aan weddenschappen op deze sportwedstrijden geplaatst. Als compensatie van de winst van de weddenschappen gaat een deel terug naar de sporters.

Om deze reden hebben de instanties en de bookmakers afgesproken dat bepaalde weddenschappen niet meer geplaatst kunnen worden. Denk dan aan de makkelijk beïnvloedbare spelsituaties, zoals het krijgen van een rode of gele kaart in het voetbal. Op de achtergrond is er een monitoringssysteem van de Sports Betting Intelligence Unit dat alle wereldwijde weddenschappen analyseert en verdachte inzetpatronen herkent. De verdachte situaties meld het aan de handhavende instanties die daarna verder onderzoek uitvoeren. In de afgelopen jaren zijn zodoende meerdere goksyndicaten in diverse landen opgepakt.