Wat is een keto-dieet?

Keto dieet

Het ketogeen dieet is geen nieuwe voedingshype. Het is eigenlijk een heel oude methode in een nieuwe vorm. Dit dieet is bijvoorbeeld al 95 jaar geleden ontwikkeld om epilepsie bij kinderen te behandelen. Het Atkins-dieet in de jaren 70 maakte al gebruik van ketose. het internet staat vol met ketogeen recepten, want naast het verminderen van epileptische aanvallen kun je ook afvallen door middel van een keto dieet.

Hoe werkt een keto-dieet 

Het ketogeen dieet is daarom geen nieuwe manier van eten, maar past in de al populaire koolhydraatarme dieettrend. Meestal haalt je lichaam energie uit koolhydraten, zoals aardappelen, brood, rijst en pasta. Bij een ketogeen dieet eet je veel vet en weinig koolhydraten. Als het lichaam heel weinig koolhydraten ontvangt, zal het in plaats daarvan vet verbranden. Je lichaam breekt vet af in zogenaamde ketonen. Dit in een proces dat ketose wordt genoemd. Daarom zijn in een keto-dieet geen koolhydraten maar ketonen de belangrijkste energiebron van je lichaam.

Wat is ketose?

Als je minder dan 50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt, komt je lichaam in ketose. Minder koolhydraten eten betekent dat het eiwit- en vetgehalte van je voeding hoger zal moeten zijn. Wanneer je met dit dieet begint, zullen de glycogeenvoorraden, ook wel de energiereserves genoemd, in de lever en spieren eerst uitgeput raken. Als je stopt met het eten van koolhydraten, gaat je lichaam op zoek naar alternatieven. Hiervoor zal het de opgeslagen vetten in je lichaam gaan afbreken. Deze vetverbranding wordt ketose genoemd. Dan vormt je lever zogenaamde ketonlichamen. Deze ketonlichamen zijn brandstof voor je hersenen. De meeste mensen komen pas na 48 uur in een staat van ketose. Je gaat je dus pas na 4 dagen fitter voelen door het keto-dieet. 

Lees tip:  Fijn kunnen sporten zonder incontinentieproblemen

Wat mag je eten bij een keto-dieet?

Als je een ketogeen dieet volgt mag je vooral veel vette voeding. Je mag geen fruit of zoete groente omdat je maar minder dan 50 gram koolhydraten mag eten per dag. Je eet vooral veel dierlijke vetten. Denk hierbij aan biefstukken en frikandellen. Je mag ook veel kaas en spekblokjes eten. Dus zo’n ketogeen dieet klinkt zo slecht nog niet! 

Heel anders dan detoxen

Iemand die een detox dieet wil volgen, heeft geen baat bij het volgen van een dieet waarbij het keto dieet centraal staat. Bij detoxen gaat het om ontgiften en ontslakken. Je laat een aantal dagen maaltijden staan en drinkt veel water en thee. Veel mensen die gaan detoxen kiezen voor een sapkuur. Lees hier waarom detoxen werkt.