Waarom zijn de tanden van veel voetballers zo slecht?

voetbalspelers

Haast alle voetballers hebben een jong en fit lichaam, hun dieet wordt gecontroleerd door diëtisten, ze hebben de beste medische zorg die er is. Daarnaast hebben ze veel vrije tijd en ze zijn ongelofelijk rijk, maar toch is het gebit van een profvoetballer gemiddeld in een slechtere conditie dan het gebit van de gemiddelde man / vrouw. Het is moeilijk te geloven, maar het schijnt een feit te zijn. Hoe kan dit? Dat bespreken we in dit artikel van 90minutenlang!

Wat toont onderzoek aan?

In het kader van een onderzoek dat in 2015 in het British Journal of Sports Medicine is gepubliceerd, hebben clubtandartsen vrijwel alle seniorspelers van Hull City, Manchester United, Southampton, Swansea City, West Ham United, Brighton, Hove Albion, Cardiff City en Sheffield United onderzocht. 187 spelers in totaal. Ze ontdekten dat 37% gaatjes had, 77% had minstens één vulling (en gemiddeld vijf); 53% vertoonde tanderosie, 77% had gingivitis over minstens de helft van hun mond; 5% had “matig-ernstige parodontale aandoening (bij de kaak) en 45% had actief last van hun mondgezondheid. Een vijfde van de spelers zei dat de problemen hun algehele kwaliteit van leven verminderden. 7% zei dat het hun training of prestaties beïnvloedde. “De mondgezondheid van profvoetballers is slecht,” concludeerde het rapport op zijn zachtst gezegd. Confidentortho bevestigde dit.

Hoe kan dit? Moderne voetbalclubs zijn begrijpelijkerwijs geobsedeerd door de gezondheid van hun spelers. Toen Arsène Wenger bij Arsenal trainde, verordende hij dat de hele selectie hun gebit moest laten controleren. Robin van Persie en anderen hebben hun blessureproblemen wel eens toegeschreven aan hun gebit. Hoe kunnen zulke makkelijk te voorkomen ziekten nog steeds voorkomen?

Lees tip:  90 minuten lang juichen in je nieuwe Ajax shirt

Waar het aan ligt

Één van de mogelijke boosdoeners in het onderzoek waren sportdrankjes met suiker, die bijna tweederde van de spelers naar eigen zeggen minstens drie keer per week consumeerde. Er werd echter geen verband gevonden tussen de consumptie van sportdrankjes en tandbederf. Met de juiste tandheelkundige behandeling is het niet eens duidelijk dat sportdrankjes perse schadelijk zijn voor de tanden.

Een andere mogelijkheid is dat voetballers, (vooral degenen die opgroeiden in de ontwikkelingslanden) geen toegang hadden tot een goede tandarts. Toch was iedereen die aan het onderzoek meedeed ouder dan 18. Vrijwel allemaal zullen ze al minstens een paar jaar rijk zijn en in een rijk land wonen. Bovendien werd de mondgezondheid van de spelers slechter naarmate ze ouder werden. Dit suggereert dat geld het probleem niet doet verdwijnen. Driekwart was in het afgelopen jaar voor minstens één controle naar de tandarts geweest.

Wat verklaart verder onderzoek?

Als er hier sprake is van een mysterie, dan is dat niet beperkt tot voetballers. De auteur van de studie, professor Ian Needleman, keek ook naar atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen van 2012 en ontdekte dat hun monden er nog slechter aan toe waren. Dezelfde problemen deden zich voor op vergelijkbare of hogere niveaus. 18% van de deelnemers zei dat hun gebit hun prestaties had beïnvloed.

Er springt echter wel een aanwijzing uit het rapport. Bij één van de acht clubs – “club E” – waren de gebitsproblemen veel minder ernstig dan bij de andere (club A was ook niet slecht). Dit kan erop wijzen dat de tandarts van club E laks is met het registreren van problemen, maar het kan ook betekenen dat hij of zij gewoon goed werk levert. Misschien worden voetballers wel in de watten gelegd, maar eten ze niet zo zorgvuldig als ze zouden moeten doen. Wellicht worden ze verleid door de allure van Dunkin’ Donuts (officiële partners van Liverpool), Gatorade (Arsenal) of Coca-Cola (officiële Fifa-partners en WK-sponsors). Misschien moet iemand je, hoe rijk je ook bent, aansporen om je tanden te poetsen.

Lees tip:  Waarom sporten belangrijk is voor dertigers