Kruiden supplementen voor voetballers: wanneer zijn ze geschikt?

Kruidensupplementen hebben over het algemeen niet dezelfde werking (volgens medisch onderzoek) en zijn niet zo streng gereguleerd als medicijnen. Toch kunnen kruiden en kruidenproducten, ook als ze als “natuurlijk” worden bestempeld sterke- en voordelige effecten hebben op het lichaam.

Het is belangrijk dat u de mogelijke voordelen en bijwerkingen van kruidensupplementen kent voordat u ze koopt. Praat met uw arts, vooral als u medicijnen gebruikt, een chronisch gezondheidsprobleem hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Zijn kruidensupplementen gereguleerd?

Kruidensupplementen worden gereguleerd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA), maar niet zo strikt als geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn. Ze vallen onder een categorie die voedingssupplementen wordt genoemd.

Voedingssupplementenmakers hebben geen FDA-goedkeuring nodig om hun producten te verkopen, maar ze moeten wel:

Ervoor zorgen dat hun supplementen vrij zijn van verontreinigingen en dat ze nauwkeurig geëtiketteerd zijn.
Onderzoek laten doen om de bewering te staven dat een product een tekort aan voedingsstoffen aanpakt of de gezondheid ondersteunt, en een verklaring van afwijzing van aansprakelijkheid opnemen dat de FDA de bewering niet heeft geëvalueerd.

Vermijd het maken van specifieke medische claims. Een bedrijf kan bijvoorbeeld niet zeggen: “Dit kruid vermindert de frequentie van urineren als gevolg van een vergrote prostaat.” De FDA kan actie ondernemen tegen bedrijven die valse of niet-onderbouwde claims maken om hun supplementen te verkopen.
Deze regelgeving biedt de zekerheid dat:

Kruidensupplementen voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen

Wie mag geen kruidensupplementen gebruiken?

Kruidenproducten kunnen onverwachte risico’s met zich meebrengen omdat veel supplementen actieve ingrediënten bevatten die een sterke werking in het lichaam hebben. Zo kan het gebruik van een combinatie van kruidensupplementen of het gebruik van supplementen samen met voorgeschreven geneesmiddelen leiden tot schadelijke, zelfs levensbedreigende resultaten.

Lees tip:  Stijlvolle jethelmen, maar niet voor bekende voetballers

Het is vooral belangrijk om met uw arts over kruidensupplementen te praten als:

  • U geneesmiddelen op recept gebruikt. Sommige kruiden kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken als ze worden gemengd met medicijnen zoals aspirine, bloedverdunners en bloeddrukmedicijnen.
  • U zwanger bent of borstvoeding geeft. Medicijnen die veilig kunnen zijn voor u als volwassene, kunnen schadelijk zijn voor uw baby.
  • U wordt geopereerd. Veel kruidensupplementen kunnen het succes van een operatie beïnvloeden. Sommige kunnen de effectiviteit van anesthesie verminderen of gevaarlijke complicaties veroorzaken, zoals bloedingen.
  • U bent jonger dan 18 of ouder dan 65. Weinig kruidensupplementen zijn getest op kinderen of hebben veilige doses vastgesteld voor kinderen. En oudere volwassenen kunnen medicijnen anders metaboliseren.

De FDA vereist dat de etiketten van supplementen deze informatie bevatten:

  • Naam van het supplement
  • Naam en adres van de fabrikant of distributeur
  • Volledige lijst van ingrediënten
  • Portiegrootte, hoeveelheid en actief ingrediënt

Een gemakkelijke manier om de ingrediënten van producten te vergelijken is gebruik te maken van de Dietary Supplement Label Database, die beschikbaar is op de website van het U.S. National Institute of Health. U kunt producten opzoeken op merknaam, gebruik, actief ingrediënt of fabrikant.

Hoe weet u of beweringen over supplementen waar zijn?

Fabrikanten van kruidensupplementen moeten ervoor zorgen dat de claims die zij over hun producten maken niet onjuist of misleidend zijn en dat deze worden ondersteund door voldoende bewijs. Maar ze zijn niet verplicht om dit bewijs bij de FDA in te dienen.

Wees dus een slimme consument. Vertrouw niet alleen op de marketing van een product. Zoek naar objectieve, op onderzoek gebaseerde informatie om de beweringen van een product te beoordelen.

Lees tip:  Waarom zijn de tanden van veel voetballers zo slecht?

Om betrouwbare informatie over een supplement te krijgen: