De Grote Vijf van Afrika

grote-vijf-afrika

De Grote Vijf van Afrika wordt ook weleens de ‘Big Five’ genoemd. Voor velen is dit de reden om een rondreis naar Afrika te boeken. Stap in een safarijeep, houd je camera en verrekijker gereed en let goed op. Wie weet zie jij de Big Five voorbij komen. Mocht nog niet zoveel weten over de Grote Vijf, dan lees je hieronder daar meer over.

Wat is de Big Five?

De Big Five, waar komt deze bijnaam vandaan? Van oudsher zijn dit de 5 grote dieren die in de wildernis van Afrika leven en waar het moeilijkst op te jagen was. Gelukkig komen de tijden van jagen op deze schitterende dieren nauwelijks meer voor. Veel wildernisgebieden in Afrika zijn omgedoopt tot natuurreservaten en nationale parken waardoor deze dieren beschermd worden door parkrangers. Kijk eens naar mooie nationale parken in Namibië.

Waaruit bestaat de Big Five?

Maar wanneer kun je zeggen dat ze alle vijf hebt gezien? Nou, dat is wanneer je het jachtluipaard, de olifant, de leeuw, de buffel en de neushoorn hebt gezien op safari. Je moet wel een beetje geluk hebben om alle Grote Vijf te zien, maar op sommige locaties in Afrika is de kans best groot. Neem bijvoorbeeld het Krugerpark in Zuid Afrika. Als je de Big Five met eigen ogen wilt zien, lees dan het blog over waar zie je de Big Five in Tanzania, Botswana, Namibië, Kenia en Zuid Afrika. Over het algemeen geldt dat het jachtluipaard zich het beste kans verstoppen, goed opletten dus!

Hoe zie je Grote Vijf?

Natuurlijk met een safari! Echter zijn er tegenwoordig veel verschillende safari mogelijkheden. Je kunt uiteraard mee met een traditionele safari per jeep. Wanneer je dit met een ranger doet noem je dit een game drive. In sommige wildparken kun je ook zelf achter het stuur zitten met je eigen huurauto. In dit geval noem je het een self drive safari. Het voordeel van een self drive is dat je veel vrijheid hebt om te stoppen waar je wilt, maar met een game drive wijst een parkranger je alle dieren aan die misschien zelf niet snel zou zien. Daarnaast kun je ook op alternatieve manieren een safari ervaren. Bijvoorbeeld met een wandelsafari, fietssafari, bootsafari en een safari per luchtballon.

Lees tip:  Sportieve teamtraining