De jachtsport, wat houdt het precies in?

Veel mensen raken al vroeg in aanraking met sport. Als kind ga je op voetbal, tennis of hockey en zo ontstaat je voorliefde voor een bepaalde sport. Weinig van ons raken op deze manier in aanraking met de jacht. Hierdoor is het een activiteit waar we allemaal wel eens van gehoord hebben, maar weinige van ons ook daadwerkelijk beoefenen. Dit is zonde, omdat het wel een hele uitdagende bezigheid kan zijn en Nederland prima jachtgebieden kent.

Hierom zochten we uit wat jagen nou precies is en hoe het in z’n werk gaat. Wellicht is het iets voor jou! (of niet, maar dan weet je dat ook gelijk).

De basis van de jacht

Jagen is een buitenactiviteit waarbij je bepaalde diersoorten afschiet, om vervolgens hun vlees of vacht te gebruiken of consumeren. In Nederland wordt er onder andere gejaagd op de fazant, konijn, ree, zwijn, hert, houtduif, haas en wilde eend. Hier zijn wel hele strenge eisen aan verbonden om te voorkomen dat er zomaar in het rond wordt geschoten. Zo moet je beschikken over de juiste vergunningen en mag er alleen in het jachtseizoen gejaagd worden.

In Nederland wordt de jacht ook wel gezien als wildbeheer. Omdat we in een klein land leven kan de natuur helaas op weinig plekken z’n vrije gang gaan. Hierdoor hebben niet alle dieren altijd een natuurlijke vijand en kan de natuur uit balans raken. Zo kan het voorkomen dat er te veel wilde zwijnen in een gebied leven die akkers vernielen en een risico vormen voor het verkeer. Jagers worden dan ingezet om een percentage af te schieten om zo de balans te herstellen.

Lees tip:  Sportieve teamtraining

Eventueel beginnen met jagen?

Jagen is een ontzettend spannende en tegelijkertijd rustgevende activiteit. Als je overweegt om te beginnen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Sluit je aan bij een verenging bij jou in de buurt en zorg ervoor dat je alle vergunningen op orde hebt. Tot slot is een juiste utirusting van essentieel belang. Ga naar een goede jachtkleding winkel en laat je door specialisten informeren. Zij kunnen je precies vertellen welke kledij en spullen je nodig hebt om succesvol de natuur in te trekken. Zo wordt het bijvoorbeeld aangeraden om een jachtbroek te dragen die geen geluid maakt bij het lopen. Ook is een warme jachtjas prettig als je urenlang stil zit in de koude wintermaanden. Voorbereiding is ook bij jagen het halve werk!