Waarom sporten belangrijk is voor dertigers

 

Regelmatig lichamelijke activiteiten uitvoeren of aan lichaamsbeweging doen is erg belangrijk. Dit kan niet alleen jouw gezondheid verbeteren, maar ook het risico op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes type 2, plus hart- en vaatziekten verminderen.

 

Deze lichaamsbeweging kan onmiddellijke en langdurige gezondheidsvoordelen hebben. Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is dat deze regelmatige activiteit jouw kwaliteit van leven kan verbeteren. Met een minimum van 30 minuten per dag kan ook jij al optimaal van deze voordelen genieten!

Wat verandert er als je dertiger wordt?

Je metabolisme begint te vertragen

 

Welnu, als jij een dertiger bent, dan heb je het waarschijnlijk drukker dan ooit met jouw werk en gezin. En omdat jouw metabolisme op deze leeftijd begint te vertragen, wordt je nu meer moe en heb je minder zin om te gaan sporten of trainen.

 

Maar het toevoegen van een fysieke activiteit aan je wekelijkse routines zal op deze leeftijd juist onmiddellijke voordelen bieden. Zoals het verbeteren van de gezondheid van het hart, het versterken van de botten en het verbeteren van jouw slaappatronen. Het kan bovendien helpen het risico op ziekten zoals Alzheimer en osteoporose te verlagen.

Je begint spiermassa te verliezen

 

Daarnaast is het zo dat als jij de dertig gepasseerd bent, jouw lichaam vanwege je leeftijd voor het eerst spiermassa begint te verliezen. Dat maakt krachttraining extra belangrijk in deze tijd. Lid van een sportschool worden en met gewichtheffen beginnen zal dit gelijk verbeteren. Of je kunt als alternatief wat weerstandsbanden kopen en video’s met oefeningen op het internet opzoeken.

Lees tip:  De jachtsport, wat houdt het precies in?

 

Zorg er in ieder geval voor dat allerlei ‘gewichtsdragende’ activiteiten van je routine deel uitmaken. Dit kan stevig wandelen, joggen of yoga zijn. Dit is ook een prima moment om met verschillende soorten trainingen of teamsporten te experimenteren.

Hou jezelf actief en gedreven

 

Door zonder meer iets nieuws uit te proberen, daag je nieuwe spiergroepen uit. Het helpt ook om te voorkomen dat je jouw sportactiviteiten saai begint te vinden. Als je leuke sportspullen ontvang zoals bijvoorbeeld bedrukte plastic ballen als relatiegeschenk, ga deze dan gebruiken. Ze zullen je natuurlijk ook al vlot uitnodigen om actief aan de slag te gaan, alleen of in groepsverband met bijvoorbeeld collega’s of je gezin.

 

Als je normaal gesproken enkel hardloopt om te sporten, probeer dan eens een aerobicsles te volgen. Ben je eerder een fervent fietser? Probeer in plaats daarvan dan eens te zwemmen of doe aan volleybal. Mix als het kan jouw lichamelijke activiteiten om al deze lichaamsoefeningen interessant te houden. En jouw trainingen goed op je fysieke doelen af te stemmen.

Sporten blijft belangrijk 

 

Het decennium van de dertiger is ideaal om jezelf allerlei gezonde bewegingsgewoonten aan te leren. Als je deze daarna bijhoudt, dan ben je volop op het fysieke leven voorbereid dat erna komt en blijf je veelal tot in je latere jaren actief. Dit met alle gezondheidsvoordelen die hieraan verbonden zijn!