Nadat het Nederlands Elftal twee grote toernooien (EK 2016 en het WK 2018) op rij gemist heeft, is het tijd dat Oranje weer eens op een groot eindtoernooi aanwezig is. Het lijkt erop dat Nederland zich wel gaat kwalificeren voor het komende EK voetbal van 2020. Maar het mooiste zou natuurlijk zijn dat het Nederlands Elftal weer gaat schitteren op het komende WK voetbal: het WK 2022 in Qatar! Op deze pagina lees je wat er tot nu toe bekend is over het komende WK voetbal.

WK 2022 in Qatar

In 2022 wordt het 22e wereldkampioenschap voetbal gehouden. Vooral de plek van handeling heeft veel stof doen opwaaien en voor nogal wat tegenstand gezorgd. Zoals bekend heeft Qatar namelijk de organisatie van het WK 2022 na een aantal stemrondes toegewezen gekregen. We geven hier alvast wat informatie over het toernooi, voor zover die nu al bekend is uiteraard. Net als jij kijken wij ook al uit naar wat een bijzonder toernooi kan gaan worden.

Qatar

Voor de eerste maal in de historie mag Qatar een WK voetbal organiseren. In vier stemrondes kreeg deze oliestaat steeds de meeste stemmen. Ook in de allerlaatste ronde wist het daarmee de Verenigde Staten achter zich te houden. Qatar krijgt met de organisatie van het WK 2022 ook nog zijn eerste deelname aan een WK voetbal ooit. Tevens is dit het allereerste wereldkampioenschap voetbal in het Midden-Oosten.

Lees tip:  Wint België het WK voetbal?

De enorme hitte in Qatar in de maand juni (in die maand wordt het WK altijd gespeeld) zorgde voor veel ophef bij de toewijzing. Het is dan overdag immers veertig graden in deze regio. Na veel discussie en overleg is besloten om het toernooi in november en december te houden, een unicum in de historie van het WK voetbal.

Met 28 speeldagen wordt het WK 2022 in Qatar ook nog eens het kortste toernooi ooit. Het openingsduel wordt gespeeld op 21 november, de finale vindt plaats op 18 december, in 2022 dus.

Speelsteden WK 2022

Het WK voetbal wordt in november en december 2022 afgewerkt in twaalf stadions, waarvan er vijf in Doha staan. De andere stadions staan in Khor, Ash Shamal, Losail, Al Wakrah, Umm Salal en Al Rayyan. In het grootste stadion kunnen bijna 90.000 mensen, het kleinste biedt plaats aan 40.000 toeschouwers. Bijna alle stadions worden overigens nieuw gebouwd.

Deelnemende landen

Uiteraard is op dit moment nog niet bekend, met uitzondering van gastland Qatar, welke landen gaan deelnemen aan het WK 2022. Wel is al besloten dat aan dit WK voetbal 32 landen mogen mee doen. Eind 2021 of begin 2022 weten we wie zich heeft geplaatst. Tot dat moment zijn zo’n 210 landen in de race voor de felbegeerde deelnametickets.

Vanaf 2026 wordt dit mondiale toernooi overigens gestart met maar liefst 48 deelnemende landen. Dat vergroot dus voor heel wat landen de kans op deelname aan dit prestigieuze eindtoernooi.

Andere eindtoernooien

Inmiddels is zelfs al bekend waar het EK 2024 georganiseerd gaat worden. Dit toernooi wordt gespeeld in Duitsland. Er is nog niet heel veel over bekend, maar via deze website over het EK 2024 in Duitsland kan je alle informatie over dit EK voetbal vinden.

Lees tip:  Manieren waarop je je favoriete WK team kunt steunen

Kijk ook eens bij: