Wint België het WK voetbal?

0

Vorige week donderdag is het WK voetbal in Rusland gestart. 32 landen strijden om die ene hoofdprijs aan het einde van het toernooi. Er zijn enkele topfavorieten, maar op dit moment verwacht de BBC dat België topfavoriet is voor de titel, raar maar waar! Dit is hoe die boude voorspelling tot stand kwam.

Reekshoofden worden kampioen

Sinds het WK in 1998, toen het deelnemersveld werd uitgebreid naar 32 landen, was elke eindwinnaar in eerste instantie al reekshoofd in de poulefase. Het laatste niet-reekshoofd dat met de Wereldbeker aan de haal mocht, was Argentinië in 1986 (de ‘Hand van God’, weet je nog?). Op die manier blijven er nog maar acht van de 32 landen over, waaronder Polen, Argentinië, Duitsland, Brazilië, België, Frankrijk, Rusland en Portugal.

Gastlanden winnen het WK niet

Over het algemeen winnen de gastlanden het WK niet. Enkel in 1930, de eerste WK ooit in Uruguay, werd gewonnen door het thuisland. Verder kwam dit weinig voor en dus is er ook geen vertrouwen dat Rusland het WK wint. In de eerste elf edities, van 1930 tot 1978, werd het gastland liefst vijf keer de eindwinnaar. Nadien voltrokken zich nog negen edities, met enkel nog Frankrijk dat zich in 1998 in eigen land tot wereldkampioen kon kronen. Dus: ook Rusland valt al af.

Sterke achterhoede

Sinds er 32 teams strijden om de wereldtitel, kreeg geen enkele van de vijf wereldkampioenen ooit meer dan vier goals tegen in de zeven wedstrijden die ze in de eindfase afwerkten. Van de zeven landen die nog overschieten, had Polen met een gemiddelde van 1.4 tegengoals per wedstrijd de zwakste defensie in de kwalificaties. Duitsland en Portugal kregen gemiddeld 0.4 goal tegen, België en Frankrijk 0.6, Brazilië 0.61 en Argentinië 0.88. Conclusie: ook Lewandowski & co grijpen er straks naast, en toen waren we nog met zes.

Europese landen presteren het beste

WK-winnaars kwamen vooralsnog uitsluitend uit Europa en Zuid-Amerika. Tot voor kort hadden Europese landen vaak last van de ‘reisziekte’, maar Spanje (wereldkampioen in Zuid-Afrika) en Duitsland (laureaat in Brazilië) brachten daar verandering in.

Lees tip:  WK VOETBALPOULE RUSLAND 2018

Op de WK’s die werden afgewerkt in Europa, kregen we bijna uitsluitend Europese winnaars. Voor de laatste niet Europese winnaar moeten we terug naar 1958, toen Brazilië triomfeerde in Zweden. Dat gegeven indachtig vallen ook Brazilië en Argentinië af, waardoor enkel nog Frankrijk, Duitsland, Portugal en België overblijven.

Doelmannen zorgen voor de punten

Met Thibaut Courtois heeft België een fantastische doelman in huis. Er zijn weinig ploegen die zulke sterke doelverdedigers bij zich hebben. Zo maakte David de Gea bij Spanje al een flater en wist ook Neuer niet te overtuigen in de wedstrijd tegen Mexico. Enkel Brazilië heeft de zeer sterke doelman van AS Roma in het doel staan, die nog wel eens zou kunnen verrassen. Maar vooralsnog is het Courtois die nog geen bal heeft doorgelaten en gezien wordt als één van de beste doelmannen van het toernooi.

Ervaring is key

Sinds het deelnemersveld in 1998 werd uitgebreid naar 32 landen, werden de WK-winnaars steeds ervarener. Om je een idee te geven, lijsten we hieronder het gemiddelde aantal caps per speler van de eindlaureaat op van de vijf laatste WK’s:

  • Frankrijk (1998): 22,77 caps
  • Brazilië (2002): 28,04
  • Italië (2006): 32,91
  • Spanje (2010): 38,30
  • Duitsland (2014): 42,21

Fanartikelen

Naast het goede team, heeft België ook een zeer sterke achterban, een twaalfde man. Elke Belg loopt net als wij wel met een kaas op hun hoofd of een rode duivels shirt aan. Deze producten hebben ze allemaal online gekocht door onder andere een kortingscode Voetbalshop te gebruiken en daarmee hun kleding online te kopen!

Lees tip:  WK 2022
Oranje artikelen
Oranjediscounter.nlFeestartikelen.nl

Regerend kampioenen worden geen kampioen

Een wereldtitel is moeilijk te verdedigen. Sinds Brazilië het toernooi in 1958 en 1962 twee opeenvolgende keren won, slaagde geen enkel land er nog in dat huzarenstukje te herhalen. Meer zelfs: in de laatste vier edities van de wereldbeker werd de uittredende kampioen maar liefst drie keer naar huis gestuurd na de groepsfases.

Ook al doet Duitsland het over het algemeen uitstekend op WK’s (op de laatste negen WK’s – waaronder nog drie als West-Duitsland – stak het tweemaal de eindzege op zak, speelde het daarnaast nog drie finales en werd het twee keer derde), toch is de geschiedenis de ‘Mannschaft’ volgens de BBC-pronostiek niet gunstig gezind.

DUS: België wordt wereldkampioen!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.