Waarom een kniebrace geen overbodige luxe is

Stel je hebt een knieblessure of je bent aan het herstellen van een knieoperatie: daar wil je zo snel mogelijk van af toch? Je hebt her en der al wat gehoord over braces zoals bijvoorbeeld een enkelbrace en  kniebrace, maar je weet niet zeker of het iets voor je is. Lees hier waarom een kniebrace geen overbodige luxe is!

Waarom een kniebrace?

Het kniegewricht is vaak niet stabiel en sterk genoeg om op eigen kracht te genezen. Een kniebrace kan in dit geval de uitkomst bieden voor je knieklachten. Een kniebrace zorgt voor een stabilisatie van het kniegewricht, waardoor je klachten aan de knie zullen verminderen of zelfs verholpen. Het hangt van je klachten en de belasting op de knie af welke knie brace voor jou van toepassing is en hoe lang je deze moet dragen.

Spierafname

Traditionele behandelaars zijn over het algemeen sceptisch over het gebruik van kniebraces. De afname van spierkracht is een veel gehoord tegenargument. Immers: een brace neemt een deel van de spierfunctie over en dus neemt de spiermassa langzaam af. Die benadering is nog altijd sterk aanwezig in de klassieke fysiotherapieopleidingen. Het klopt zeker dat het afneemt, alleen zorgt een kniebrace er juist voor dat de mobiliteit wordt gestimuleerd. Het is juist prettig voor iemand als de pijn wordt verlicht en meer wordt ondersteund, door middel van een kniebrace. De bewegingen zullen gemakkelijker gaan wanneer je het draagt en daardoor bouw je ook meer spierkracht op. Het is daarnaast wel zo dat een goede bracefabrikant zijn hulpmiddel niet zal aanbevelen zonder te wijzen op het grote belang van spiertraining.

Lees tip:  Drie voordelen van een begrafenisverzekering

Wat doet een kniebrace?

Een kniebrace ondersteunt het kniegewricht. Dit heeft als gevolg dat bepaalde klachten veel minder erg worden en dat je weer functioneler kunt bewegen tijdens het sporten of het dagelijkse leven. Enkele klachten die een knie brace kan helpen verminderen:

1. Meniscusproblemen
2. Beschadigde kniebanden
3. Jumpers knee
4. Runners knee
5. Instabiliteit in de knie
6. Versleten knieën
7. Problemen met de patella (de pees die zich net onder knieschijf bevindt)

Het belang van een goede kniebrace

Een kniebrace is een hulpmiddel en kan dan ook enkel precies doen wat het moet doen als je de juiste keuze maakt. Een te grote kniebrace is erg vervelend en aan de andere kant is een knie brace die te klein is, ook weggegooid geld. Het is daarom van uiterst groot belang om precies die maat te kiezen die je nodig hebt. Op die manier kan de brace optimaal zijn werk doen en worden je mobiliteit en flexibiliteit er alleen maar beter op.

Ook is het belangrijk een onderscheid te maken tussen een knie brace voor de linker- of rechterknie. Als je de verkeerde brace draagt, dan zal dit het resultaat niet ten goede komen en blijft je knie blootgesteld aan beschadiging en pijn. 

Kortom: een kniebrace zorgt voor ondersteuning en stabilisatie waardoor je klachten aan de knie zullen verminderen of zelfs worden verholpen! 


Lees tip:  De elektrische step voor mannen