In 10 minuten een energiecontract afsluiten

Energiecontract

Het jaar 2018 is weer voorbij en de energiecontracten lopen dan ook af. Het is daarom tijd om over te stappen naar een andere energieleverancier. Er zijn heel veel verschillende energieleveranciers en hierdoor is het soms moeilijk om een goede keuze te maken. Op een vergelijkingssite zoals Overstappen.nl is het heel simpel om alle energieleveranciers te vergelijken.

Waar moet je op letten?

De leveringskosten

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je alleen besparen op de leveringskosten en niet op de kosten van de netbeheerder. De leveringskosten bestaan uit een vast en variabel deel. Welke variant voor jou het voordeligst is hangt af van je energieverbruik. Als je een energievergelijkingssite gebruikt, let er dan op dat deze gecontroleerd wordt door de Autoriteit Consument & Markt.

Vaste en variabele kosten

Energieleveranciers bieden vaste en variabele tarieven aan. Bij vaste tarieven staat het bedrag wat je betaalt vast en weet je precies wat je moet betalen. Bij een variabel tarief hangt de prijs af van de ontwikkeling van de energieprijzen. Meestal is een energiecontract met een vast tarief goedkoper en dat heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat je weet waar je aan toe bent.

Looptijd energiecontract

Je kunt kiezen voor een eenjarig of meerjarig energiecontract. Bij een contractduur van onbepaalde tijd kun je overstappen wanneer je zelf wilt. Je ontvangt dan echter geen welkomstpremie, deze ontvang je wel als je een contract voor bepaalde tijd afsluit. Het afsluiten van een eenjarig contract is meestal goedkoper, omdat je dan een welkomstkorting krijgt. Als je na afloop van je energiecontract overstapt op een andere energieleverancier dan krijg je weer een welkomstkorting. Op deze manier kun je tot wel €450,- per jaar besparen op je energiekosten.

Lees tip:  Wanneer gebruik je een sup board?

Groene en grijze energie      

Op veel energievergelijkingssites heb je de keuze tussen groene en grijze energie.

Als je graag een positieve bijdrage wilt leveren aan het milieu dan kun je kiezen voor groene energie. Als het je niet uitmaakt waar de energie vandaan komt dan kun je kiezen voor grijze energie.

Het afsluiten

Als je met alle punten rekening hebt gehouden dan kun je via een vergelijkingssite heel makkelijk de energieleverancier kiezen die het beste bij jouw situatie past. Met een paar klikken op de knop kun je een energiecontract binnen 10 minuten afsluiten.