Matchfixing een groeiend probleem

Matchfixing een groeiend probleem
Elk jaar lijken er meer incidenten te zijn op het gebied van het manipuleren van sportwedstrijden. Matchfixing vindt plaatst als er voor de sportwedstrijd afspraken worden gemaakt over het volledige of een deel van de uitkomst. Daarmee worden de regels van het spel, maar ook vaak de wet overtreden. Recent werd er nog een netwerk in Spanje ontmanteld waar een oud-speler van Real Madrid aan het hoofd zou staan. Meerdere wedstrijden in de tweede divisie zijn onderwerp van onderzoek van de Spaanse justitie. Er zouden forse bedragen betaald zijn om promotie naar de eerste divisie veilig te stellen.

Hoe werkt matchfixing?

Het doel achter matchfixing is om veel geld te verdienen. Het is lucratief voor zowel de betrokken spelers, trainers of scheidsrechters, maar ook voor de organisatoren. Het is niet ongewoon dat betrokkenen per wedstrijd duizenden tot tienduizenden euro’s ontvangen. Dat moet ook wel, want anders zal er geen enkele speler toehappen.

Dit is hoe het werkt. Een organisator neemt contact op met iemand die invloed kan uitoefenen op de uitslag van een wedstrijd. Spelers hebben de meeste invloed, want zij bepalen de uitslag in het veld. Verliezen is gemakkelijker dan winnen, dus dat wordt meestal afgesproken. Sommige spelers in het veld hebben daar meer invloed op. Bijvoorbeeld de keeper van een voetbal- of hockeyclub. Een scheidsrechter kan een voetbalwedstrijd ook negatief beinvloeden door partijdig te fluiten of een onterechte penalty toe te kennen. De organisator stelt een uitkomst voor en de ander beinvloed de uitkomst. Hiervoor ontvangt de beinvloeder een vergoeding.

Lees tip:  Het juiste trainingspak kopen: 3 tips

De organisator laat stromannen en katvangers vervolgens grote inzetten plaatsen op deze uitkomst. Dat doen ze in meerdere landen en via verschillende bookmakers om zodoende niet op te vallen. De opbrengst van de weddenschappen verminderd met de vergoeding aan de beinvloeder, stromannen en katvangers is de winst voor de organisator. Ben je meer visueel ingesteld? Dan is deze deze interactieve bijdrage van de NPO een aanrader.

In welke sporten vindt matchfixing plaats

Matchfixing vindt in iedere sport plaats. Alleen is de ene sport er gevoeliger voor dan de andere. Elk kwartaal brengt de Global Lottery Monitoring System (GLMS) een rapport uit over de signalen die het heeft ontvangen. Jaarlijks gaat het om 500 tot 1.000 signalen. Voetbal gaat daarbij fier aan kop. Zo’n 75% van alle signalen hebben betrekking op voetbalwedstrijden. Dat betekent niet dat er even zoveel voetbalwedstrijden verdacht worden, want een groot deel van signalen zijn loos alarm of geven slechts een vermoeden. Na voetbal zijn basketbal en tennis ook in mindere mate bij matchfixing betrokken met respectievelijk 10% en 5%. Daarna volgen vele kleinere sporten als ijshockey. Hiermee kunnen we stellen dat de omvang van matchfixing samen hangt met de omvang van de sport. Hoe meer spelers, hoe meer toeschouwers en hoe meer geld er in een sport omgaat. Dat betekent een hoger risico op het manipuleren van wedstrijden.

Lees tip:  Het gebruik van de instant coldpack bij sportblessures

Wat doen bookmakers aan matchfixing

Bookmakers beschikken over een schat aan informatie over weddenschappen, spelers en transacties. Op deze bak aan data laten ze continu slimme algoritmes los die opvallende weddenschappen identificeren. Stel je voor dat een bookmaker elke week tussen de € 100.000 en € 200.000 aan weddenschappen afsluit op voetbalwedstrijden van Ajax. Bij de topwedstrijden ligt het bedrag hoog en tegen de mindere goden ligt het bedrag een stuk lager. Ineens wordt er bij de wedstrijd tussen Ajax en een degradatiekandidaat fors ingezet op winst voor Ajax. De totale som aan weddenschappen bedraagt € 400.000. Dat is een indicatie dat er meer aan de hand is. Het gevolg is dat de bookmaker het signaal met andere partijen deelt. Dit is slechts een voorbeeld hoe bookmakers matchfixing tegengaan, want de meeste technieken worden niet aan het publiek prijs gegeven.

De problematiek van matchfixing is land- en sportoverschrijdend. Daarom is de samenwerking tussen meerdere partijen onoverkomelijk. Bookmakers, nationale sportbonden, lokale kansspelautoriteiten, Belastingdiensten, spelersorganisaties, Justitie en lokale overheden werken samen om signalen van matchfixing met elkaar te delen. Twee onduidende signalen uit twee totaal verschillende hoeken kunnen samen ineens wel een waardevol signaal betekenen.