Het einde van het kunstgras is eindelijk in zicht
Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat de grote FIFA besloot om kunstgras goed te keuren om voetbal op te spelen. Er werden hoge verwachtingen opgeworpen. Voetbalstadia die minder onderhoud nodig hadden met betrekking tot de grasmat, een betere ervaring voor de spelers en vooral betere prestaties omdat het gras optimaal afgestemd zou kunnen worden op het professioneel voetbal. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat het natuurgras uit de stadia verdwenen zou zijn! Maar na vijftien jaar vertrekt het kunstgras (godzijdank) uit de Nederlandse voetbalwereld en kunnen we langzaam omschakelen naar natuurgras. Want zo ontzettend geschikt bleek die kunstmatige variant achteraf namelijk helemaal niet.
Almere en Dordrecht hebben het kunstgras al aan de straat gezet. Zwolle en Den Haag hebben aangekondigd om terug te gaan naar de natuurlijke variant van de grasmat en ook andere Nederlandse clubs laten het kunstgras vallen. De verwachting is dat er maximaal negen kunstgrasvelden over zullen blijven. Hoe lang die blijven bestaan, is nog onduidelijk.
Even terug, wat is nou het probleem met dat kunstgras?
Kunstgras is ontzettend goed geschikt voor hockey. En de varianten van de siergrassen die verkocht worden door specialisten zoals Plant & Grow zijn ideaal voor jouw achtertuin. Maar op een voetbalveld zorgt het alleen maar voor drama. Letterlijk, want een flinke sliding op kunstgras heeft menig sporter een fikse brandwond opgeleverd en ook de veerkracht is niet gelijk. Vandaar dat er veel sporters klagen over gewrichtspijn na het spelen op kunstgras.
Dat is niet alles. De kwaliteit van het kunstgras lijkt ook niet optimaal te zijn geweest op het moment van de introductie. Een flinke investering dus, zonder dat dit een ideale strakke grasmat opleverde. En dan hebben we het nog niet eens over de waterafvoer, die speciaal aangepast moet worden omdat nepgras daar niet speciaal voor ontwikkeld is.
Terug naar het natuurgras dus?
Veel sportclubs in Nederland hebben het geprobeerd, maar verder dan goede resultaten bij hockey is het eigenlijk nooit gekomen. Zeker niet wanneer de kosten voor het onderhoud meegenomen worden in de afweging. In Nederland glijden de voetbalverenigingen daarom weer terug naar het natuurgras, zoals ooit de gebruikelijke variant was. De hockeyvelden zullen naar alle waarschijnlijkheid gewoon kunstgras blijven gebruiken, omdat dit in deze sport de standaard geworden is en de ervaringen van de sporters vele malen beter is. Maar goed, hoe vaak zie je een gemiddelde hockeyspeelster een sliding maken om de bal uit de goal te houden?